1,Oversigt over oktanolmarkedets produktion og forholdet mellem udbud og efterspørgsel i 2023

 

I 2023, påvirket af forskellige faktoreroctanolindustrien oplevede et fald i produktionen og en udvidelse af kløften mellem udbud og efterspørgsel.Den hyppige forekomst af parkerings- og vedligeholdelsesanordninger har ført til en negativ årlig stigning i den indenlandske produktion, hvilket er en sjælden forekomst i mange år.Den estimerede samlede årlige produktion er 2,3992 millioner tons, et fald på 78600 tons fra 2022. Udnyttelsesgraden af ​​produktionskapaciteten er også faldet, fra over 100% i 2022 til 95,09%.

 

Ud fra et produktionskapacitetsperspektiv, beregnet ud fra en designkapacitet på 2,523 millioner tons, er den faktiske produktionskapacitet højere end dette tal.Stigningen i nye produktionsfaciliteter har dog ført til en stigning i produktionskapacitetsbasen, mens nye faciliteter som Zibo Nuo Ao først startede produktionen i slutningen af ​​året, og frigivelsen af ​​produktionskapacitet i Baichuan, Ningxia er blevet udskudt indtil begyndelsen af ​​2024. Dette har ført til et fald i oktanolindustriens driftsbelastningshastighed i 2023 og et tab i produktionen.

 

Sammenligning af octanolproduktion og vækstrate fra 2019 til 2023

 

2,Dyb analyse af udbud og efterspørgsel forholdet mellem octanol

1. Produktionsfald og udbuds-efterspørgselsgab: Selvom produktionen af ​​nye faciliteter er blevet forsinket, og nogle renoverede faciliteter ikke er blevet sat i drift som planlagt, begyndte den stadige vækst i downstream-efterspørgslen at dukke op efter fjerde kvartal, hvilket gav støtte til oktanolmarkedet.Fra juli til september faldt udbuddet væsentligt på grund af centraliseret vedligeholdelse, mens stigningen i efterspørgslen førte til en stigning i det negative niveau af udbuds-efterspørgselsgabet.

2. Vigtigste downstream-efterspørgselsanalyse: Blødgøringsmarkedets popularitet er steget, og den samlede efterspørgsel viser en opadgående tendens.Ud fra udbud og efterspørgsel af større downstream-produkter som DOP, DOTP og isooctylacrylat kan det ses, at udbuddet af DOP stiger markant med en samlet produktionsstigning på 6%, hvilket bidrager væsentligt til væksten af ​​octanol forbrug.Produktionen af ​​DOTP er faldet med omkring 2%, men der er kun få overordnede udsving i den faktiske efterspørgsel efter oktanolforbrug.Produktionen af ​​isooctylacrylat steg med 4%, hvilket også bidrog til væksten i octanolforbruget.

3. Udsving i råvarepriserne opstrøms: Udbuddet af propylen fortsætter med at stige, men prisen er faldet betydeligt, hvilket øger forskellen med prisen på oktanol.Dette afhjælper omkostningspresset på oktanolindustrien, men afspejler også forskellene i opstrøms- og nedstrømsdriftstendenser.

 Octanol opstrøms og nedstrøms volumenpris ledningsdiagram

 

3,Fremtidige markedsudsigter og usikkerhed om ny produktionskapacitet

1. Udbudssideudsigter: Det forventes, at frigivelsen af ​​ny produktionskapacitet vil stå over for usikkerhed i 2024. Det forventes, at de fleste af Anqing Shuguang-udvidelsesfaciliteterne og nye petrokemiske satellitfaciliteter muligvis skal frigives i andet halvår af året til slutningen af ​​året.Renoveringsudstyret i Shandong Jianlan kan blive forsinket til slutningen af ​​året, hvilket gør det svært at slække på forsyningskapaciteten af ​​octanol i første halvdel af året.På grund af faktorer som fjedervedligeholdelse forventes det, at octanol vil fortsætte med at fungere stærkt i første halvdel af 2024.

2. Forøgelse af forventningerne på efterspørgselssiden: Fra et makro- og cyklisk perspektiv forventes downstream-efterspørgslen at blive boostet i fremtiden.Dette vil yderligere konsolidere det stramme udbuds-efterspørgselsbalancemønster af octanol og øge sandsynligheden for, at markedet opererer på et mellemhøjt til højt niveau.Det forventes, at markedstendensen i 2024 sandsynligvis vil vise en tendens på høj foran og lav bagtil.I andet halvår, med frigivelsen af ​​ny produktionskapacitet til markedsudbuddet og forventningen om et cyklisk fald i downstream-efterspørgslen, kan prissiden stå over for visse justeringer.

3.Fremtidig overkapacitet og faldende markedsfokus: I de kommende år vil den planlagte produktion af flere oktanolenheder blive mere koncentreret.Samtidig er ekspansionen i downstream-efterspørgslen relativt langsom, og industriens overskudssituation vil intensiveres.Det forventes, at det overordnede operationelle fokus for octanol vil falde i fremtiden, og markedsamplituden kan indsnævres.

4. Globale råvareprisudsigter: Det forventes, at den nedadgående tendens i de globale råvarepriser kan aftage i 2024. Der kan være en ny runde af råvare-tyr-markedet, men denne runde af bull-markedet kan være relativt svag.Hvis der opstår uventede begivenheder under den økonomiske genopretningsproces, kan råvarepriserne justeres.

Forudsigelse af oktanolpriser fra 2024 til 2026

 

Samlet set står oktanolmarkedet over for udfordringer med faldende produktion og udvidelse af udbuds- og efterspørgselsgab i 2023. Den konstante vækst i downstream-efterspørgslen har dog givet støtte til markedet.Fremadrettet forventes det, at markedet fortsat vil fastholde en stærk driftstendens, men det kan komme til at stå over for et tilpasningspres i andet halvår.

 

Ser man frem mod 2024, kan den globale trend med faldende råvarepriser bremses, og priserne vil generelt vise en opadgående tendens i 2024. Der kan være en ny runde af råvare-bul-markedet, men niveauet på bull-markedet kan være relativt svagt.Hvis nogle uventede begivenheder indtræffer under den økonomiske genopretningsproces, vil råvarepriserne sandsynligvis også falde og tilpasse sig.Det forventes, at driftsområdet for Jiangsu-octanol vil være mellem 11500-14000 yuan/ton, med en gennemsnitlig årlig pris på 12658 yuan/ton.Det forventes, at den laveste pris på octanol for hele året vil blive vist i fjerde kvartal, på 11500 yuan/ton;Årets højeste pris dukkede op i andet og tredje kvartal, på 14000 yuan/ton.Det forventes, at fra 2025 til 2026 vil de gennemsnitlige årlige priser på octanol på Jiangsu-markedet være henholdsvis 10000 yuan/ton og 9000 yuan/ton.


Indlægstid: Jan-05-2024