Priserne på kemikaliemarkedet er fortsat med at falde i omkring et halvt år.Et sådant langvarigt fald, mens oliepriserne forbliver høje, har ført til en ubalance i værdien af ​​de fleste led i den kemiske industrikæde.Jo flere terminaler i industrikæden, jo større er presset på industrikædens omkostninger.Derfor er mange kemiske produkter i øjeblikket i en tilstand af høje omkostninger, men et trægt forbrugermarked, hvilket resulterer i dårlig produktionsøkonomi for mange kemiske produkter.
Markedsprisen på vinylacetat er også fortsat med at falde.I de seneste år er markedsprisen på vinylacetat faldet fra 14862 yuan/ton i juni 2022 til juni 2023, kontinuerligt faldende i næsten et år, hvor den laveste pris er faldet til 5990 yuan/ton.Ud fra de seneste par års pristendenser, dukkede den laveste pris i historien op i april 2020, den laveste pris optrådte på 5115 yuan/ton, den højeste pris dukkede op i november 2021, og den højeste pris viste sig på 16727 yuan/ton.

Markedspris på vinylacetat

Selvom prisen på vinylacetat har været faldende i et år i træk, er produktionsoverskuddet for vinylacetat fortsat højt, og produktionsøkonomien er god.Hvorfor kan vinylacetat opretholde et højt velstandsniveau?
Forskellige produktionsprocesser for vinylacetat resulterer i varierende fortjeneste og tab
Ifølge ændringen af ​​profitraten for vinylacetat produceret ved ethylenmetoden har profitraten for vinylacetat produceret ved ethylenmetoden altid været i en rentabel tilstand i de sidste par år, den højeste profitrate har nået 50% eller mere, og den gennemsnitlige profitrate er omkring 15%.Det kan ses, at ethylenbaseret vinylacetat har været et relativt rentabelt produkt i de seneste to år med en god generel velstand og stabile avancer.
Forskellige produktionsprocesser for vinylacetat
Ud fra vinylacetat-vinylacetat-metodens perspektiv har alle andre perioder i de seneste to år, bortset fra betydelige overskud fra marts 2022 til juli 2022, været i en tilstand af tab.Fra juni 2023 var fortjenstmargenniveauet for vinylacetat i calciumcarbidmetoden omkring 20 % tab, og den gennemsnitlige avance for vinylacetat i calciumcarbidmetoden i de seneste to år var et tab på 0,2 %.Det kan ses, at velstanden med calciumcarbidmetoden til vinylacetat er ringe, og den samlede situation viser et tab.

Fortjenestemargen for vinylacetatproduktionsprocessen

Det kan ses, at det ikke er et almindeligt fænomen, at vinylacetat er på et højt profitniveau.Kun ethylenmetoden til vinylacetatproduktion er i øjeblikket i en rentabel tilstand, mens karbidmetoden altid har været i tabstilstand i de seneste par år.
Analyse af opretholdelse af høj rentabilitet af ethylenbaseret vinylacetatproduktion
1. Andelen af ​​råvareomkostningerne varierer i forskellige produktionsprocesser.Ved ethylenbaseret vinylacetatproduktion er enhedsforbruget af ethylen 0,35 og enhedsforbruget af iseddike er 0,72.Ifølge det gennemsnitlige prisniveau i juni 2023 er andelen af ​​ethylen i ethylenbaseret vinylacetatproduktion omkring 37 %, mens iseddike er 45 %.Derfor har prisudsvingene på iseddike den største indflydelse på omkostningsændringen ved ethylenbaseret vinylacetatproduktion efterfulgt af ethylen.
Hvad angår omkostningerne ved calciumcarbidmetoden til vinylacetat, tegner calciumcarbid sig for omkring 47% af omkostningerne ved calciumcarbidmetoden til vinylacetat, og iseddikesyre tegner sig for omkring 35% af omkostningerne ved calciumcarbidmetoden til vinylacetat.Derfor har ændringen i prisen på calciumcarbid i vinylacetatmetoden med calciumcarbid en større indvirkning på omkostningerne, som er meget forskellig fra omkostningerne ved ethylenmetoden.
2. Det betydelige fald i råmaterialer ethylen og iseddike har ført til et betydeligt fald i omkostningerne.Ifølge relevante data er prisen på CFR Nordøstasien ethylen faldet med 33% i det seneste år, og prisen på iseddike er faldet med 32%.Produktionsomkostningerne for vinylacetat ved anvendelse af calciumcarbidmetoden er dog hovedsageligt begrænset af prisen på calciumcarbid.Det seneste år er prisen på calciumcarbid faldet med 25 %.
Derfor, set fra to forskellige produktionsprocessers perspektiv, er råvareomkostningerne for ethylenmetoden vinylacetat betydeligt faldet, og omkostningsreduktionen er større end for calciumcarbidmetoden.

Råvareomkostninger for ethylenacetat-metoden

3. Selvom prisen på vinylacetat er faldet, er faldet ikke så markant som andre kemikalier.Det seneste år er prisen på vinylacetat faldet med 59 %, hvilket ser ud til at være et markant fald, men prisen på andre kemikalier er faldet endnu mere.
Vinylacetat har altid opretholdt en vis fortjenstmargen, primært på grund af omkostningsreduktionen forårsaget af faldet i råvarepriserne, snarere end forbrugermarkedets støtte til dets priser.Dette er også den nuværende situation for værdioverførsel i vinylacetatindustriens kæde.Ud fra den nuværende situation på det kinesiske kemikaliemarked på kort sigt er det vanskeligt fundamentalt at ændre den svage tilstand på det kinesiske kemikaliemarked uden en storstilet forbrugermarkedsstimuleringspolitik.Det forventes, at værdikæden af ​​vinylacetat vil fortsætte med at opretholde en nedadgående transmissionslogik, og det forventes, at produktionsoverskuddet på det fremtidige slutforbrugermarked, især for polyethylen- og EV-produkter, vil blive fastholdt ved at reducere vinylens fortjeneste. acetat.


Indlægstid: 25-jun-2023